Loopbaan coaching

Wat is loopbaancoaching?  

In de wereld waarin we leven veranderen omstandigheden telkens. Er is veel beweging en sommige kunnen vrij heftig zijn, zowel op jouw werk als in de privésfeer.

In zo’n situatie kun je tot de ontdekking komen dat je vraagtekens zet bij het werk dat je doet. Je bent zelf aan zet. Het is dan van belang om vanuit een realistisch zelfbeeld jouw talenten, kwaliteiten en mogelijkheden onder ogen te zien, te (her)ontdekken wat jou inspireert en motiveert en een gezond zelfvertrouwen te hervinden. Zodat je effectief kunt anticiperen op de ontstane situatie en sturing kunt geven aan jouw loopbaan in een richting die het beste bij jou past.Je zult er al veel over nagedacht hebben en wellicht ook met anderen over hebben gesproken, maar je komt er (nog) niet uit wat je wilt gaan doen. De behoefte om ondersteuning en inzicht in wat je wilt en kunt, kan ik je geven.

Ik begeleid je als loopbaancoach, bij het vormgeven en ontwikkelen van jouw loopbaan. Je wordt geholpen met jouw oriëntatie op jouw loopbaan. Op een gestructureerde manier ga je aan de slag met loopbaanvragen en –wensen, middels het werkboek Koersonderzoek Loopbaan (methode Hoogendijk).

Het belangrijkste doel van een traject is dat je weer in staat bent keuzes te maken en een nieuwe weg in te slaan. Je vraag kan ook zijn hoe je beter tot jouw recht kunt komen in jouw huidige werk, of hoe je de juiste balans kunt vinden tussen werk en andere voor jou belangrijke zaken. Vragen als ‘wat zijn mijn sterke en zwakke punten’,  ‘welke vaardigheden beheers ik goed’, wat zou ik kunnen en willen verbeteren’, ‘hoe kan ik anderen laten zien waar ik goed in ben’ en ‘hoe kan ik dat bereiken’, staan centraal.

Een loopbaancoachingtraject bestaat doorgaans uit zes gesprekken in een tijdsbestek van drie tot vier maanden, waarbij ook huiswerkopdrachten worden gegeven. De coachsessies zijn erop gericht om je bewust te maken van jouw potentiële kwaliteiten en talenten. Zo ontstaat er keuzevrijheid, zelfrespect en een motivatie om datgene te gaan doen waar je van nature goed in bent en waaraan je plezier beleeft. Loopbaancoaching helpt je bovendien om inzicht te krijgen in de overtuigingen die je belemmeren om werk te vinden dat echt bij je past. Dat kan zijn een baan in loondienst, maar ook het starten van jouw eigen bedrijf.

Wat levert het je op?

Afhankelijk van de vraagstelling kan een individueel loopbaantraject je het volgende opleveren:

  1. je bent je (weer) bewust geworden van jouw dromen en passies;
  2. je hebt inzicht in wat jou in beweging brengt, wat jou motiveert;
  3. een duidelijke eigen keuze rondom jouw loopbaan, zoals het zoeken naar een nieuwe bestemming binnen of buiten jouw huidige organisatie;
  4. het doorbreken van blokkades in jouw huidig functioneren;
  5. een duidelijk beeld van jouw kwaliteiten en competenties, van wat je drijft en wat je echt belangrijk vindt in jouw werk;
  6. een groter zelfvertrouwen, zelfsturing en veerkracht;
  7. meer kansen bij het zoeken van een andere baan, zowel in- als extern;
  8. je hebt een helder persoonlijk profiel, waardoor je nieuwe loopbaankeuzes kunt maken;
  9. met een concreet stappenplan ben je in staat om jouw doel daadwerkelijk te bereiken.
  10. Hierop aansluitend kan ik je desgewenst begeleiden naar ander werk door middel van arbeidsmarkt-oriëntatie en sollicitatiebegeleiding.